Xander kreeg de opdracht van school om een presentatie te maken over een stad naar keuze. Hij koos Tongeren vanwege de rijke geschiedenis die deze stad kent.

Zoals iedereen heeft hij bronnen op het internet geraadpleegd om meer te leren over de stad, over bekende figuren en gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in Tongeren. Met deze informatie was hij begonnen aan zijn voordracht, maar ergens ontbrak het hem aan inzicht hoe het er allemaal moest uitzien.

Dus besloot ik om samen met hem af te zakken naar deze oude stad. Na een anderhalf uurtje karren reden we eindelijk op de Romeinse Kassei, een heirbaan daterend uit de tijd van de Romeinen, Tongeren binnen.

Romeinse Muur Tongeren
Xander aan de Romeinse Muur

Nog voor we het stadscentrum bereikt hadden, zagen we al een wegwijzer naar de Romeinse Muur. Gelukkig vonden we een parkeerplekje vlakbij deze historische overblijfselen en verkenden we de stad verder te voet.

Gelukkig is Tongeren maar een kleine stad en konden we makkelijk van historisch bouwwerk naar het volgende komen. Zo stonden we in een heuse Romeinse tempel, liepen langs het standbeeld van Ambiorix en de Middeleeuwse muur naar de Moerenpoort.

Middeleeuwse Muur Tongeren
Aan de Middeleeuwse Muur in Tongeren

Ondertussen vertelde Xander rustig over alle weetjes die hij eerder had gelezen op het internet. Best wel prettig om zo’n persoonlijke stadsgids bij te hebben.

Op weg naar de historische plekken in Tongeren
Xander wijst me de weg, de wegwijzers totaal negerend

Niet alleen is de Moerenpoort de enigste overgebleven toegangspoort tot de stad uit de middeleeuwen, maar is het ook een museum. Wat we niet wisten was dat je een toegangscode moest hebben om binnen te komen die je kon aanvragen aan het loket van Toerisme Tongeren. Gelukkig stond er op de mededeling van de toegangscode ook een telefoonnummer bij. Na een kort telefoontje konden we alsnog het museum bezoeken zonder half de stad door te kruisen. Onze dank gaat uit naar de vriendelijke persoon aan de andere kant van de lijn om ons vooruit te helpen.

Bovenop de Moerentoren in Tongeren
Xander geniet van het uitzicht bovenop de Moerentoren

Nu Xander in Tongeren geweest is lukt het hem een stuk beter om de verbanden te leggen die hij eerst niet kon maken en ben ik een stuk wijzer geworden over deze oude Belgische stad. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het eindresultaat van zijn spreekbeurt. We zullen zien…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.