Het valt niet langer te ontkennen: kinderen moeten de basis meekrijgen van programmeren om mee te zijn met de digitale versnelling die zich in de maatschappij doorzet. Helaas hinkt het onderwijs nog achter door gebrek aan tijd en kennis bij de onderwijzers en blijft de jeugd op hun digitale honger zitten.

Gelukkig zijn er tal van initiatieven om deze kloof te overbruggen, waar CoderDojo België er één van is. Overal in het land worden er dojo’s gehouden waar kinderen onder begeleiding van vrijwilligers hun eerste ontwikkelervaringen krijgen met Scratch, een visuele programmeeromgeving ontwikkeld door het MIT.

Gevorderde kinderen worden aangespoord om LEGO WeDo of mBot robotjes aan te sturen met Scratch, of te gaan programmeren in Python. Er zijn zelfs kinderen bij die hun eigen website bouwen, games ontwikkelen met Unity en mobiele apps maken voor Android en iOS.

Ook al hebben Tycho, Ares en Xander het programmeervirus niet van hun vader, zijn ze toch bijna elke CoderDojo erbij. Xander vindt het leuk om andere kinderen te coachen, Ares houdt ervan om met Python spelletjes te maken en Tycho verlegt zijn grenzen in Scratch.

De kids in actie bij CoderDojo Mechelen

Zelf vind ik het enorm fascinerend om de kinderen te begeleiden in hun digitale vaardigheden en sta ik vaak achter mijn oren te krabben om de kinderen hun vragen te beantwoorden. Van de kinderen leer ik terug om out-of-the-box te denken, wat ik dan kan toepassen in mijn dagelijks werk. Niets is zo fantastisch om kinderen hun werk te laten presenteren tijdens de show and tell op het einde van de sessie.

Misschien is het nog belangrijk om te vermelden dat deze CoderDojo sessies gratis zijn en alle kinderen welkom zijn vanaf 7 jaar. Heb je interesse, kijk dan snel op de website van CoderDojo België waar je een dojo in jouw buurt kunt vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.