home_SOTZ_2012Sinds enkele jaren voert de stad Mechelen de campagne “Stad om te Zoenen” uit om de stad een mooier, kleurrijk beeld te geven en om mensen te sensibiliseren minder afval te produceren. Een goed initiatief, want samen kunnen we zorgen voor een fijne leefomgeving.

Alleen ontbreekt het in Mechelen aan vuilnisbakken. In het centrum kom je regelmatig nog een vuilnisbak tegen maar eenmaal daarbuiten moet je een vuilnisbak zoeken in de buurt van een bushalte. Op zich niet erg, maar in de samenleving van vandaag waarbij alles in wegwerp verpakkingen zit, hebben mensen nu eenmaal afval waar ze vanaf willen. En zonder een vuilnisbak in de buurt, wordt de straat, het voortuintje of een oprit al vaak gezien als de ideale plaats om zich te ontdoen van nutteloze verpakkingen.

Ook zijn deze vuilnisbakken dusdanig ontworpen dat je nog net een papieren zakdoek of een lolly-stok erin kwijt kunt, maar de kartonnen doosjes van het frietuur of de bakjes van de afhaal-Chinees wordt al snel een spelletje “Dokter Bibber”. Zelfs een blikje past er klaarblijkelijk niet meer in. En dan worden de voortuinen al snel de “vervang-vuilnisbak”.

IMG_4203IMG_4202

Natuurlijk zijn er ook nog individuen bij die het altijd nog een stapje beter doen en meteen zakjes met afval op het voetpad achterlaten, liefst gevuld met etensresten waar menig straatkat, knaagdier of vogel zich nog tegoed aan kan doen. Het automatische gevolg hiervan is dat de inhoud van deze zakjes lekker wordt verspreid over het hele voetpad. Want zeg toch eerlijk, die voetpadtegels kunnen toch best een bedekking krijgen.

IMG_4204

Heren en dames van het Mechels gemeentebestuur. Als bewoners van Mechelen zouden we het fijn vinden om onze vuilniszakken te vullen met ons eigen afval en niet met het afval van anderen, want uiteindelijk moeten we betalen voor deze zakken. En daar jullie het beleid tegen sluikstorten niet effectief kunnen uitvoeren zitten we in een impasse waaraan jullie als vertegenwoordiging van de Mechelse bevolking een oplossing voor moeten vinden. Ik wil gerust de omgeving in mijn buurt proper houden. Maar dan graag zonder kosten. Want uiteindelijk doen we het niet alleen voor onszelf maar ook voor de generaties na ons.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.